De waarheid over 432hz

Waarom de stemtoon 432Hz een goed idee is

door Roger Spees, 12-02-2013. Update: 18-06-2017

Er is tegenwoordig heel wat te doen rondom de frequentie 432hz, Steeds meer mensen en vooral muzikanten stemmen hun muziekinstrumenten op A=432hz in plaats van de iets hogere standaard frequentie A=440hz. Maar wat is nou de reden dat er gezegd wordt dat 432hz “de klank van het Universum” is of de Ohm frequentie is enz. Als je het gaat hebben over gevoel, ervaren veel mensen een instrument dat gestemd is in 432hz prettiger en rustiger in hun gevoel en gehoor. De muziek komt zachter binnen. Het geeft de luisteraar een diep gevoel van bij zichzelf komen. 

Zoals dat hoort bij iedere ‘constatering’ of ‘geloof’ is er natuurlijk ook een tegenbeweging. Veel pianostemmers die je zegt dat je je piano in 432hz wil stemmen zullen je raar aankijken en het onzin vinden. Ook veel mensen vinden het weer zo’n zweverig idee dat nergens op gebaseerd lijkt.

Over 440hz, de huidige standaard stemming

Muziekinstrumenten worden gestemd op een bepaalde frequentie, de stemtoon genoemd (ookwel de kamertoon). Deze stemtoon wordt gezet op de 4e A van een piano toetsenbord (A=440hz). Dat is dan de basisfrequentie van het instrument.

Als al die instrumenten gestemd zouden zijn op verschillende basisfrequenties, zou alles vals klinken. Daarom is in 1858 besloten 1 basisstemming te kiezen. Op dat moment werd na vele malen overleg gekozen voor 440hz. Er waren een aantal redenen hiervoor:

– De violen in een symfonieorkest waren beter hoorbaar (luider) achter in de zaal als ze in deze stemming stonden afgesteld.

– De frequentie van een bepaalde blaasinstrumenten en pijporgels die lucht blazen bij een temperatuur van 20°C is meestal ongeveer 440hz.

– Het zou een gemiddelde frequentie zijn die lag tussen de stemmingen die in verschillende landen gebruikt werd.

Later probeerde landen als Frankrijk en Oostenrijk hier nog verandering in te krijgen maar dit is niet meer gelukt en in 1953 is in London de stemtoonhoogte van A4 = 440hz internationaal vastgesteld en ISO 16-standaard geworden voor alle instrumenten.

Als we even terug gaan in de tijd: Stradivarius bouwde de beste violen aller tijden waarvan sommige nu nog miljoenen waard zijn en hij stemde deze violen standaard op 432hz. Waarom? omdat ze dan veel warmer klonken. Deze stemming van 432hz was in zijn tijd veel gebruikelijker. Ook in nog vroegere tijden zoals de oude Grieken en Egyptenaren waren de instrumenten meestal op 432hz gestemd. Welke oorspong heeft die stemming van 432hz dan eigenlijk?

Over trillingen en resonantie

Zoals de wetenschap inmiddels al lang en breed heeft aangetoond, bestaat alles uit trilling. Als je die trilling in tijd gaat zetten heb je een aantal trillingen per seconden (=frequentie). Dit bepaalt een toon. Maar niet alle tonen kunnen wij mensen horen. Het gemiddelde frequentiebereik van het menselijk gehoor is tussen 20hz en 20.000hz. Kinderen horen al die tonen vaak nog goed maar hoe ouder je wordt hoe minder frequentiebereik je oren hebben. Tegenwoordig is dit vaak ook niet meer waar want kinderen hebben door langdurig gebruik van oordopjes vaak al snel een beschadigd gehoor, maar dat terzijde.

Ik herhaal nogmaals “Alles bestaat uit trilling”, dus ook jouw lichaam is in een bepaalde trilling. Iedere cel van je lichaam is in een continue vibratie en die vibratie kan ook veranderen door resonantie. Resonantie is het verschijnsel dat een trilling door een tussenstof een ander voorwerp of energie in trilling brengt. Dit wordt vaak aangetoond met 2 stemvorken van dezelfde frequentie. De ene wordt aangeslagen en de andere gaat mee klinken.

Maar stel je voor dat jouw lichaam een stemvork is en er wordt een gelijksoortige trilling aangeslagen die jou bereikt. Wat zou er dan met jou gebeuren? En tegelijk als die trilling niet in overeenstemming is met jouw energie, wat gebeurt er dan?

Overigens hebben al onze organen een andere trilling (dus frequentie dus klank), maar ook energie is in trilling. Als je bijvoorbeeld denkt aan radio signalen of WIFI, dan heeft dat allemaal een bepaalde frequentie. En daarmee wordt jij ook dagelijks blootgesteld. Die frequenties gaan dagelijks door ons heen.

Maar die gedachte die je nu hebt en iedere andere gedachte, heeft ook een trilling. Als je je afstemt op een bepaalde gedachte, bijvoorbeeld een rode auto. Dan zul je zien dat alles dat daarmee resoneert in je zicht komt dus dan zie je ineens overal rode auto’s. Dit is ook een vorm van resonantie en hiermee kun je ook werkelijk creëren.

432hz is net zo zweverig als de aarde

De frequentie A=432hz komt eigenlijk voort uit een andere basistoon. En die basistoon zal ik hierbij uitleggen. De reden waarom mensen denken dat 432hz in het universum overal aanwezig is, komt doordat mensen graag dingen groter maken dan dat ze zijn. Mijn theorie is als volgt:

afb 1.

De aarde draait om de zon. De tijdsduur van een compleet rondje om de zon is een aarde jaar (iets meer dan 365 dagen).

afb 2.

 
 

Iedere keer als de aarde een rondje heeft gemaakt (zie afb. 1) kun je toevoegen aan de trilling. Als je de helft van de cirkel verschuift, ontstaat er een globale sinus vorm (afb. 2). Op die manier zie je dus een toon met een bepaalde frequentie. Die is heel laag. Je kunt dan bijna niet meer praten over het aantal trillingen per seconden want als je bedenkt dat de aarde er 31.556.925,9747 seconden over doet dan is de frequentie dus 1/31.556.925,9747 dat zou 0.00000003168808 trillingen per seconden (hz) zijn. Dus ook veeeeeel te laag om te horen natuurlijk.

Maar ! Als je deze toon gaat verhogen door hem steeds te verdubbelen dan wordt hij dus steeds een octaaf hoger. Als je dit getal 32 keer verdubbeld, dus 32 oktaven hoger,  kom je uit op een frequentie van 136,10 hz.

En dit is dus de frequentie / toon die in de Oosterse filosofieën ook wel Ohm genoemd wordt. Dat is de oorspronkelijke klank Ohm die gechant wordt in mantra’s.

Die 136,10 hz zit in de normale stemming van 440hz tussen een C en een C# in. Als je de piano stemming dus iets terugdraait, en die toon exact op een C# noot staat, dan kun je de rest van de piano daarop afstemmen. En raad eens waar dan de 4e A in staat? Juist 432hz!
Dus dát zou dus die 432hz verklaren en waar die vandaan komt.
Hier wordt echter wel uitgegaan van de gelijkzwevende stemming. En hier zijn ook weer ideeën over dat die vals is. Maar zo kunnen we nog wel even doorgaan 😉

Het blijft wel fascinerend dat in oosterse muziek, in Egypte en ook de vroegere barok de stemming standaard op 432hz stond. Ook bijzonder is dat de oorspronkelijke eucalyptus didgeridoo gemaakt door aboriginals standaard in C# 136,10Hz gemaakt werd.

Mijn theorie daarover is dat men toen nog veel meer was afgestemd op het natuurlijke ritme van de aarde en natuur.

Maar het is logisch dat die stemming gewoon veel meer als “thuis” voelt als dit zo verbonden is met de aarde. En wij leven hier op aarde, ons lichaam is deel daarvan dus 432hz helpt je makkelijker ontspannen dan muziek in 440hz.

Door de keuze te maken alle muziek op 440Hz te stemmen, is onze verbinding met de aarde en haar natuurlijke frequentie dus verder van ons afgeraakt. Zou dat de reden zijn dat we zo slecht met de aarde omgaan?

“If you only knew the magnificence of the 3, 6 and 9, then you would have a key to the universe” 
– Nikola Tesla

 

136,10 Hz is Ohm en ons Hart

Een mooie toevoeging hierop is dat er ook ontdekt is dat ons lichamelijke energieveld ook verschillende frequenties heeft. En dat we een chakra systeem hebben in ons lichaam. Chakra’s zijn eigenlijk portalen van energie die een draaiende beweging maken. Met speciale fotografie zijn die ook zichtbaar te maken. Sommige mensen vinden dit ook nog steeds zweverig maar dat is aan hen. Chakra’s worden steeds meer common knowledge.

Bij je hart zit ook zo’n energie portaal, je hartchakra. En die is ook gemeten. De frequentie daarvan is… 136,10hz!

Dat betekent dus dat de natuurlijke frequentie van onze hartenergie correspondeert met de jaaromwenteling van de aarde om de zon?

Wie nu nog steeds niet geloofd dat we onlosmakelijk verbonden zijn met de mysteries en wetten van het Universum…

Samenvattend: 

432Hz is de 4e A van de piano als stemtoon afgeleid van de C# toon die overeenkomt met de 32 oktaven verhoogde frequentie van het aardejaar (duur van de omwenteling van de aarde om de zon).

136,10 Hz is die frequentie van Ohm en is gelijk aan de frequentie van je HART chakra.

Is het dan gek dat 440hz veel meer in je hoofd binnenkomt, waar je 432hz in je hart voelt binnenkomen? 432hz is een veel logischere stemming dan 440hz ooit is geweest. Als alle muziek meer in 432hz gestemd zou zijn en ook op de radio afgespeeld zou worden, dan zouden we veel meer in ons hart leven, in contact met ons lichaam en onze aarde. Er zou meer harmonie zijn, veroorzaakt door een natuurlijkere resonantie. 

Daarom pleit ik voor 432hz!

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd. Mocht je een lezing hierover willen boeken, dan ben ik bereikbaar daarvoor. Ook als je vragen hebt hierover.

mail: roger@pianoflow.nl

tel: +31 6 454 90 670

 

Piano stemmen op 432hz

Wil je je piano laten stemmen op 432hz? Steeds meer stemmers bieden deze mogelijkheid. Er zijn 2 soorten pianostemmers:

de stemmer die stemt met behulp van een stemvork en de stemmer die gebruik maakt van een stemapparaat of software. Die  laatste zou ik zelf nooit kiezen. Tenzij je alle noten perfect wil laten klinken, maar een piano die perfect gestemd is leeft minder dan een natuurlijk gestemde piano. Een pianostemmer die gebruik maakt van een stemvork, heeft vaak een  stemvork van A=440hz. Als je hem/haar een stemvork geeft van A=432Hz, dan kan de stemming hierop aangepast worden. Dit vergt wel een goed gehoor wat de goede pianostemmer wel heeft.

Heb je geen stemvork op A=432Hz ? Dan kun je gebruik maken van bijvoorbeeld dit: https://onlinetonegenerator.com/432Hz.html

Wil je de frequentie en muziek van 432hz echt ervaren in je lichaam? Dat kan in Klankpunctuur sessies. Hier gebruik ik Ohm stemvorken in deze frequenties. Ook kun je een persoonlijke Soundtrack ontvangen op een piano in 432hz.

Hier een stukje muziek van mijn album Tranquility , geheel in 432hz opgenomen:

Volgens “Terug naar 432hz” zijn dit voordelen van 432hz boven 440hz:

1. Muziek in 432 Hz ligt volgens de meerderheid van de muziekliefhebbers prettiger in het gehoor, is zachter, mooier en helderder dan muziek in 440 Hz, dit blijkt ook uit onderzoek. Wel moet je een goed gehoor hebben om dit verschil te kunnen ervaren. In de praktijk blijkt dat het verschil vooral te horen is bij rustige en klassieke muziek, en wat minder bij harde muziek.

2. Omdat 432 Hz een grotere helderheid heeft dan 440 Hz hoef je muziek in 432 Hz minder hard af te spelen om aangenaam te kunnen luisteren. Dit betekent dat je minder snel gehoorschade zult oplopen, zolang je het volume niet te hoog zet. Het is bekend dat bij bijvoorbeeld een geluidssterkte van 90 dB na 8 uur gehoorbeschadiging optreedt. Ook is de geluidsdruk bij 432 Hz wat minder.

3. Verder heeft 432 Hz ook een gunstiger invloed op de chakra’s. 440 Hz werkt op de voorhoofdchakra, “het denken”, terwijl 432 Hz werkt op de hartchakra, het “voelen”. Het luisteren van muziek in 432 Hz versnelt daarom de spirituele ontwikkeling van de muziekliefhebber, al is het tempo daarvan bij iedereen verschillend.

Andere bronnen en onderzoeken: Hans Cousto

0
    0
    Je winkelmandje
    Je winkelmandje is leegTerug naar Winkel